Dzisiaj jest 01-05-2024
szukaj
- Aktualności
- Szkoła
- Uczeń
- Office 365
- Rekrutacja
- Internat
- Absolwenci
- Kontakt
- Dziennik
- Kronika Filmowa
W dniach 30-31 października uczennice klasy III TŻiUG – Aleksandra Walczak, Zuzanna Tomys, Zofia Heinrich i Karolina Badach brały udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki 3”. Miejscem kulinarnej rywalizacji było Centrum Konferencyjno – Eventowe Smak Kariery w Warszawie.
W konkursie brało udział 12 szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego. Pierwszy etap konkursowych zmagań polegał na przygotowaniu zupy i dania głównego z kurczaka wg własnej receptury, którą nasze uczennice same stworzyły.
Zofia Heinrich i Karolina Badach przeszły do etapu finałowego. Finał etapu wojewódzkiego polegał na sporządzeniu dania głównego z siedmiu obowiązkowych składników: skrzydełka z kurczaka, udko bez skóry, żołądki, kasza jaglana, podgrzybki, ser pleśniowy brie, jarmuż. Na opracowanie receptury mieliśmy 15 minut!
Wszystkie potrawy konkursowe oceniali najlepsi polscy kucharze:
Łukasz Konik (szef kuchni, prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, autor książek: „Gastronomia Molekularna”, „Kuchnia Regionów”, juror Master Chef Junior).
Jerzy Czapla (Wachlarz tytułów zawodowych, między innymi, takich jak „Ambasador Hennessy”, „Mistrz Polski Barmanów” czy też „Barman Dziesięciolecia”)
Jacek Schliske (Jako członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni bierze udział w wielu projektach i konkursach kulinarnych)
Były to 2 dni pełne ogromnych wrażeń, emocji i ekspresowej dawki wiedzy od profesjonalistów.
Zdecydowanie warto brać udział w takich konkursach i warto odczarować drób, bo jest to surowiec, dający nieograniczone możliwości kulinarne.
Jeszcze raz gratulacje dla NASZYCH DZIEWCZYN!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|