Ogólnopolski konkurs „Bitwa na drobiowe smaki 3” | 2023-11-08 |
|
<p style="text-align:justify">W dniach 30-31 października uczennice klasy III TŻiUG – Aleksandra Walczak, Zuzanna Tomys, Zofia Heinrich i Karolina Badach brały udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki 3”. Miejscem kulinarnej rywalizacji było Centrum Konferencyjno – Eventowe Smak Kariery w Warszawie.<br />
W konkursie brało udział 12 szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego. Pierwszy etap konkursowych zmagań polegał na przygotowaniu zupy i dania głównego z kurczaka wg własnej receptury, którą nasze uczennice same stworzyły.<br />
Zofia Heinrich i Karolina Badach przeszły do etapu finałowego. Finał etapu wojewódzkiego polegał na sporządzeniu dania głównego z siedmiu obowiązkowych składników: skrzydełka z kurczaka, udko bez skóry, żołądki, kasza jaglana, podgrzybki, ser pleśniowy brie, jarmuż. Na opracowanie receptury mieliśmy 15 minut!<br />
Wszystkie potrawy konkursowe oceniali najlepsi polscy kucharze:<br />
Łukasz Konik (szef kuchni, prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, autor książek: „Gastronomia Molekularna”, „Kuchnia Regionów”, juror Master Chef Junior).<br />
Jerzy Czapla (Wachlarz tytułów zawodowych, między innymi, takich jak „Ambasador Hennessy”, „Mistrz Polski Barmanów” czy też „Barman Dziesięciolecia”)<br />
Jacek Schliske (Jako członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni bierze udział w wielu projektach i konkursach kulinarnych)<br />
Były to 2 dni pełne ogromnych wrażeń, emocji i ekspresowej dawki wiedzy od profesjonalistów.<br />
Zdecydowanie warto brać udział w takich konkursach i warto odczarować drób, bo jest to surowiec, dający nieograniczone możliwości kulinarne.<br />
Jeszcze raz gratulacje dla NASZYCH DZIEWCZYN!!!<br />
<br />
</p>
<p> </p>
|
|
|