Ogólnopolski konkurs „Bitwa na drobiowe smaki 3”2023-11-08  
<p style="text-align:justify">W dniach 30-31 października uczennice&nbsp;&nbsp;klasy III TŻiUG &ndash; Aleksandra Walczak, Zuzanna Tomys, Zofia Heinrich i Karolina Badach brały udział w og&oacute;lnopolskim konkursie kulinarnym &bdquo;Bitwa na drobiowe smaki 3&rdquo;.&nbsp;&nbsp;Miejscem kulinarnej rywalizacji było Centrum&nbsp;&nbsp;Konferencyjno &ndash; Eventowe Smak Kariery w Warszawie.<br /> W konkursie brało udział 12 szk&oacute;ł gastronomicznych z wojew&oacute;dztwa wielkopolskiego. Pierwszy etap konkursowych zmagań polegał na przygotowaniu zupy i dania gł&oacute;wnego z kurczaka wg własnej receptury, kt&oacute;rą nasze uczennice same stworzyły.<br /> Zofia Heinrich i Karolina Badach przeszły do etapu finałowego. Finał etapu wojew&oacute;dzkiego polegał na sporządzeniu dania gł&oacute;wnego z siedmiu obowiązkowych składnik&oacute;w: skrzydełka z kurczaka, udko bez sk&oacute;ry, żołądki, kasza jaglana, podgrzybki, ser pleśniowy brie, jarmuż. Na opracowanie receptury mieliśmy 15 minut!<br /> Wszystkie potrawy konkursowe oceniali najlepsi polscy kucharze:<br /> Łukasz Konik (szef kuchni, prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, autor książek: &bdquo;Gastronomia Molekularna&rdquo;, &bdquo;Kuchnia Region&oacute;w&rdquo;, juror Master Chef Junior).<br /> Jerzy Czapla (Wachlarz tytuł&oacute;w zawodowych, między innymi, takich jak &bdquo;Ambasador Hennessy&rdquo;, &bdquo;Mistrz Polski Barman&oacute;w&rdquo; czy też &bdquo;Barman Dziesięciolecia&rdquo;)<br /> Jacek Schliske (Jako członek Og&oacute;lnopolskiego Stowarzyszenia Szef&oacute;w Kuchni i Cukierni bierze udział w wielu projektach i konkursach kulinarnych)<br /> Były to 2 dni pełne ogromnych wrażeń, emocji i ekspresowej dawki wiedzy od profesjonalist&oacute;w.<br /> Zdecydowanie warto brać udział w takich konkursach i warto odczarować dr&oacute;b, bo jest to surowiec, dający nieograniczone możliwości kulinarne.<br /> Jeszcze raz gratulacje dla NASZYCH DZIEWCZYN!!!<br /> <br /> &nbsp;</p> <p>&nbsp;</p>