Dzisiaj jest 19-04-2024
szukaj
szukaj
zdd3_(1645112211).jpgzdd2_(1645112211).jpgzdd5_(1645112212).jpgfotoggg_(1656501409).jpgzdd4_(1645112212).jpg
Aktualności

UCZNIOWIE ZSRIT W POWODOWIE NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM W POZNANIU

Uczniowie technikum w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Rolniczych i Technicznych w Powodowie w czwartek 17.11.2016 roku odwiedzili Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w ramach porozumienia między szkołą a uczelnią, dotyczącego sprawowania patronatu naukowego. Koordynatorem tej współpracy ze strony ZSRiT w Powodowie jest Pani dr inż. Anna Popiół, natomiast ze strony Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest Pani dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, która serdecznie przywitała po raz drugi uczniów wraz z opiekunami (Anną Popiół i Kingą Pluskotą) oraz wprowadziła młodzież w świat produktów z mleka wygłaszając wykład na temat „Serów topionych”. Celem wykładu było przedstawienie młodzieży procesu technologicznego produkcji serów topionych począwszy od doboru surowców, poprzez omówienie warunków prowadzenia produkcji tego typu serów. Uczniowie mieli okazję uzyskać odpowiedź na pytanie czym różnią się sery topione od produktów seropodobnych. Uczestnicząc w wykładzie dowiedzieli się jakie są systemy topienia i czym się one różnią a także ciekawych i ważnych informacji nt. wartości odżywczej serów topionych, specjalnie produkowanych dla najmłodszych konsumentów czyli dzieci oraz możliwości wykorzystania serów topionych w produkcji gastronomicznej.
Drugi wykład, w którym uczestniczyli uczniowie dotyczył lnu. Jego temat brzmiał: „Len jako źródło substancji bioaktywnych” a wykładała go Pani dr inż. Katarzyna Waszkowiak. Wschłuchując się w wykład młodzież dowiedziała się, jakie i ile ważnych substancji znajduje się w nasionach lnu. W trakcie wykładu został omówiony skład oleju lnianego, znaczenie zdrowotne kwasów tłuszczowych ω-3 (kwas α-linolenowy) i ω-6 (kwas linolowy) oraz ich szlaki metaboliczne w organizmie człowieka. Ponadto uczniowie dowiedzieli się, że białka zawarte w siemieniu lnianym są zbliżone pod względem wartości odżywczej do białka sojowego oraz że stanowią surowiec do produkcji bioaktywnych peptydów i białek wykorzystywanych w medycynie.
Celem współpracy ZSRiT w Powodowie i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest  zacieśnienie wzajemnych kontaktów i podejmowanie wspólnych przedsięwzięć organizacyjnych i merytorycznych mających na celu rozszerzenie zainteresowań, wiedzy oraz umiejętności uczniów ZSRiT w Powodowie w zakresie żywności i żywienia oraz uzyskanie zaświadczenia potwierdzającego uczestnictwo w zajęciach wydane przez UP w Poznaniu przez absolwentów.

Anna Popiół




GALERIA









Zespół Szkół Rolniczych i Technicznych im. H. Cegielskiego w Powodowie

Powodowo
64-200 Wolsztyn

tel. 68 384-36-75
tel. fax. 68 384-38-38
zsrpowodowo@poczta.onet.pl
Deklaracja dostępności

Polityka prywatności RODO

Adres elektronicznej skrzynki podawczej ESP - EPUAP:
/4135832/zsrpow

epulap


Copyright © Zespół Szkół Rolniczych i Technicznych im. H. Cegielskiego w Powodowie
Zezwala się na wykorzystywanie materiałów zamieszczonych w witrynie w innych publikatorach, pod warunkiem podania źródła ich pochodzenia
 liczba odwiedzin: 6345100      online: 1
© 2022 MBEST