Dzisiaj jest 20-04-2024
szukaj
szukaj
zdd3_(1645112211).jpgzdd2_(1645112211).jpgzdd4_(1645112212).jpgfotoggg_(1656501409).jpgzdd5_(1645112212).jpg
Aktualności

Uczniowie odwiedzili Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Uczniowie technikum w zawodzie technik Żywienia i Usług Gastronomicznych w Powodowie w czwartek 21.04.2016 roku odwiedzili Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w ramach porozumienia między szkołą a uczelnią, dotyczącego sprawowania patronatu naukowego. Koordynatorem tej współpracy ze strony ZSRiT w Powodowie jest Pani dr inż. Anna Popiół, natomiast  ze strony Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest Pani dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, która serdecznie przywitała uczniów wraz z opiekunami oraz wprowadziła młodzież w świat lodów wygłaszając wykład na temat Mrożonych deserów lodowych. Celem wykładu było przedstawienie młodzieży różnych rodzajów mrożonych deserów a także wyjaśnienie różnic pomiędzy lodami produkcji przemysłowej i cukierniczej.  Jednym słowem po wykładzie na temat lodów wszystkim uczniom zachciało się już lata…
Dzięki tej wizycie uczniowie mogli przyjrzeć się badaniom naukowym prowadzonym na uczelni z zakresu m. in. oznaczania świeżości jaj konsumpcyjnych, badania zafałszowań mleka krowiego dostępnego na rynku, pomiaru barwy surowców spożywczych np. sera żółtego przy użyciu specjalistycznej aparatury badawczej. Ponadto uczniowie zwiedzili część sal ćwiczeniowych i seminaryjnych Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu a także Pilotażową Stację Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności. W tej części Uniwersytetu Przyrodniczego młodzież została zapoznana z techniką wykonywania oznaczeń mikrobiologicznych żywności z wykorzystanie szafy laminarnej a także ze sterylizacją szkła laboratoryjnego przy użyciu gorącego powietrza a także pary wodnej. Przedstawiono uczniom sposób wykorzystywania organizmów genetycznie modyfikowanych w celu pozyskiwania niektórych substancji np. enzymu amylazy. Omówiono uczniom proces technologiczny suszenia rozpyłowego, proces liofilizacji a także proces pasteryzacji na zimno i wiele innych.
Celem współpracy ZSRiT w Powodowie i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu jest  zacieśnienie wzajemnych kontaktów i podejmowanie wspólnych przedsięwzięć organizacyjnych i merytorycznych mających na celu rozszerzenie zainteresowań, wiedzy oraz umiejętności uczniów ZSRiT w Powodowie w zakresie żywności i żywienia oraz uzyskanie zaświadczenia przez absolwentów potwierdzającego uczestnictwo w zajęciach wydane przez UP w Poznaniu.

Anna Popiół


GALERIA














Zespół Szkół Rolniczych i Technicznych im. H. Cegielskiego w Powodowie

Powodowo
64-200 Wolsztyn

tel. 68 384-36-75
tel. fax. 68 384-38-38
zsrpowodowo@poczta.onet.pl
Deklaracja dostępności

Polityka prywatności RODO

Adres elektronicznej skrzynki podawczej ESP - EPUAP:
/4135832/zsrpow

epulap


Copyright © Zespół Szkół Rolniczych i Technicznych im. H. Cegielskiego w Powodowie
Zezwala się na wykorzystywanie materiałów zamieszczonych w witrynie w innych publikatorach, pod warunkiem podania źródła ich pochodzenia
 liczba odwiedzin: 6346362      online: 1
© 2022 MBEST