Warsztaty dla uczniów klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych.2016-04-11  
W czwartek 07.04.2016 klasa IV technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięła udział w warsztatach dla uczniów w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Sulechowie – Instytut Zarządzania i inżynierii Rolnej w Kalsku. Tematyką spotkania były ćwiczenia w oznaczaniu witaminy C w organizmie oraz analiza surowców i produktów fermentowanych. Uczniowie oznaczyli zawartość wit.C w swoich organizmach oraz stwierdzili jej ewentualne braki. Z krótkiej prezentacji dowiedzieli się również jak uzupełnić jej braki i jak ważną rolę pełni ona w organizmie. Następnymi ćwiczeniami były: oznaczenie zawartości alkoholu w próbkach, zmierzenie zawartości cukru w winogronach oraz wyznaczenie kwasowości wina za pomocą miareczkowania. Uczniom bardzo podobały się warsztaty, zdobyli nowe doświadczenia i wiedzę.
Kinga Pluskota